Страницы

19 січня 2021 р.

ІГРОВИЙ КОЛАЖ

        

                                                   

ПОГРАЙМОСЯ!!! 


    Продовжуємо мандрувати світом професій!                                                                     Скоро вам належить зануритися в дорослий світ і вибрати своє місце в ньому. Часу на вибір буде зовсім небагато, тому придивлятися до різних професій потрібно вже зараз.

 

СВІТ ЦІКАВИХ ПРОФЕСІЙ

 

1.     Вибір професії: як це? Давайте поміркуємо разом!!! Перейдіть за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=WlM1_S9rIWs

Пізнавальна прогулянка по світу професій 

У світі налічується понад 40 тисяч професій. Але і ця величезна цифра далека від визначеності. І на тільки тому, що життя не стоїть на місці і весь час якісь старі професії відмирають, а нові з’являються, але ще й тому, що люди до цих пір не домовилися між собою про те, що вважати окремою професією або спеціальністю, а що просто різновидом тієї чи іншої роботи. Море професій неозоре. Про це наша сьогоднішня розмова.

1.     Вже зараз ви повинні задуматися і визначитися, ким бути в майбутньому. Вибір професії, яка буде вам приносити радість і задоволення, — дуже важлива справа. Багато хто з вас, напевно, вже замислювалися над цією проблемою. Щоб знайти улюблену роботу, потрібно перш за все добре знати, які роботи взагалі є на світі.

2.     Всі професії, як відомо, прийнято поділяти на 5 категорій залежно від типу взаємин людини і об’єкта дії:

1. «Людина-художній образ»: скульптор, художник, мистецтвознавець, гравер, кравець, склодув, гончар, паркетник, фотограф, композитор, артист, диригент.

2. «Людина-природа": геолог, підривник, метеоролог, технік-топограф, майстер- сировар, пекар, лісник, еколог, мікробіолог, зоотехнік.

3. "Людина-техніка»: електромонтер, машиніст екскаватора, монтажник залізобетонних конструкцій, слюсар -сантехнік, арматурник, столяр, моторист — стерновий, пілот, водій.

4. «Людина-людина ": секретар, провідник пасажирського вагона, офіціант, перукар, гід-перекладач, адвокат, дільничний інспектор, юрисконсульт, лікар, учитель.

 5. «Людина-знакова система": програміст, економіст, фармацевт, радіооператор, стенографістка, кресляр, штурман цивільної авіації, технік - математик.

 

ВГАДАЙ ЗА ПОНЯТТЯМИ ПРОФЕСІЮ!

1.     Визначити, до яких професій належать групи слів.

—  Лекало, тканина, розкрій, костюм, ножиці, ательє….

—  Малюнок, проект, план, місто, гармонія, креслення, конструкції,  

     будівлі, будівництво…..

— Грим, театр, сцена, глядачі, оплески …..

— Книга, фонд, каталоги, ерудиція, знання, тиша, читачі —     

     користувачі …..

— Газета, новини, люди, оперативність, факти, редакція ….   

— Земля, поле, теплиця, сорти, зерно, догляд, добрива, урожай ….    

2.     Прислів’я та приказки.

Про яку професії говорять ці прислів’я та приказки?

-          Жити — батьківщині служити.

-         Важко молоту, важко і ковадлу.

 Куй залізо, поки гаряче.

 Недосіл на столі, пересіл на спині.

 Кашу маслом не зіпсуєш.

 Застарілу хворобу лікувати важко.

Хворий — лікуйся, здоровий — бережися.

 Коси, коса, поки роса.

 Хто з агротехнікою дружить, про врожай не тужить.

 

3.     Відгадай професію за описом.

1.Метали і мінерали самі у двір не прийдуть. Високі медичні вимоги пред’являються до людей цієї професії, так як протягом всієї робочої зміни вони змушені знаходиться глибоко під землею.                                                              

2.           «Справжній ас нашої справи може опустити багатотонну деталь на    сірникову коробку з такою точністю, що вона навіть не зімнеться. Треба однаково вміти подати і вантаж, і банку з водою — напитися монтажникам. Я ставлю вантаж з відхиленням плюс— мінус 5 см "

3.               Люди цієї професії першими прибувають на місце злочину, вони все знають про відбитки пальців і про почерк людини. Будь-який фахівець цієї професії знає, що у чоловіка довжина кроку 65—90 см, а у жінок і старих 50—70; а якщо довжина кроку метр і більше, значить, людина біжить.

4.             Людина цієї професії повинен мати розвинений художній смак, ставитися до світу речей як пертворювач. В даний час більше відомий англійський варіант назви цієї професії, але по суті, це художник— конструктор.

 

      У нас в країні отримати дану професію зовсім нескладно. А от у

Франції, наприклад, бажаючий отримати цю професію піддається

серйозному іспиту на особисті якості випробуваного: активність,

вихованість, ввічливість, вміння зберігати самовладання і

холоднокровність. Остання карта: представник цієї професії має справу

з цінностями і грошима.

ЦІКАВІ ПРОФЕСІЇ

              У наші дні нікого не здивуєш зміною професії . Ситуація на ринку праці змінюється буквально щороку. Але деякі прогнози все ж зробити можна 

Продовжуємо дізнаватись про цікаві професії . Перейдіть за посиланням: https://tsikavi-fakty.com.ua/50-tsikavyh-faktiv-pro-rizni-i-nejmovirni-profesiyi-lyudej

ТЕСТ "ОЦІНИ СВОЇ ПРОФЕСІЙНІ ЗДІБНОСТІ"

У тесті всього 5 питань. Будь ласка, запишіть в стовпчик числа від 1 до 5. Поруч ви будете писати варіанти відповідей: а), б) або в). 

1. Новорічна ніч для вас - найкращий час, щоб:

 а) виспатися; 

б) подивитися телевізор разом з сім'єю; 

в) опинитися в колі друзів.

 2. З трьох подарунків ви вважали за краще б: 

а) вудку, набір для вишивання;

б) ковзани або лижі; 

в) турпутівку або квиток на цікаву виставу. 

3. Вирушати в подорож найкраще: 

а) наодинці; 

б) з сім'єю або друзями; 

в) з незнайомою групою, щоб була можливість знайти нових друзів. 

4. Якби ви опинилися на самоті на острові або в лісі, то: 

а) відчули б повну свободу; 

б) зайнялися б пошуком виходу або якою-небудь справою; 

в) відчули б тугу, неприкаяність, страх. 

5. У свій вільний час ви любите: 

а) читати, відвідувати бібліотеку, шахову секцію, зоопарк, ліс, ловити рибу, мріяти; 

б) малювати, читати, займатися спортом, музикою, шиттям або в'язанням, ходити в походи, розмовляти по телефону, дивитися телевізор; 

в) займатися спортом, танцями, грати в ансамблі, співати в хорі, брати участь в спектаклях і концертах, подорожувати з друзями, ходити з компанією в кіно. 

              А тепер підрахуємо кількість набраних балів. А – 1 бал, Б- 2 бали, В – 3 бали. 

       Ті, хто набрав від 5 до 8 балів, як правило, люди нетовариські, сором'язливі, замкнуті. Вони не люблять гучних, незнайомих компаній, зустрічі з незнайомими людьми їм завдають клопоту. Це означає, що їм не дуже підходять професії, які вимагають активного спілкування (продавець, вчитель, журналіст і психолог). Зате вони будуть добре себе почувати в науковій лабораторії або на власній фермі, в розпліднику, лісництві.                   

         Таким людям підійде робота програміста, слюсаря чи токаря, професія бухгалтера, оператора ЕОМ. 

     А ті, хто набрав від 8 до 12 очок, навпаки, дуже товариські і відчувають себе прекрасно в будь-якій компанії. Вони не бояться нових знайомств, легко сходяться з людьми.Але вони можуть обходитися тривалий час і без спілкування.                                                                                                                           Таким підійдуть будь-які професії. 

      Ті, у кого виявилося від 12 до 15 очок, теж люди товариські, але вони не можуть довго залишатися на самоті - в них занадто багато енергії і сили.                Таким людям краще вибирати професію, яка буде пов'язана з великими колективами людей, з активним спілкуванням: агента по рекламі, комерційного директора, продавця, дилера, вчителя, брокера або тренера. 

            Цей тест - тільки дуже приблизна оцінка ваших професійних здібностей. В історії багато випадків, коли людині говорили про те, що з нього нічого не вийде, а він домагався видатних результатів. В кінцевому рахунку все вирішує бажання людини, його воля, характер, здатність до самовиховання, саморозвитку

 

                                                  

Немає коментарів:

Дописати коментар