Страницы

28 квітня 2022 р.

Щороку 28 квітня, у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі, в Україні відзначається День охорони праці.

 


Цей день є, або принаймні має бути, нагадуванням для кожного з нас, що праця не лише дає можливість заробити на життя. Інколи вона забирає його. При цьому, часто з причин, яких можна було б без надзвичайних зусиль уникнути.

Так, за весь час незалежності в Україні травмувалися 925 тисяч 395 людей, з яких загинули – 33 тис. 123. Навіть в формі статистики ці цифри вражають. Але ж за кожною – долі людей та їх сімей.

У 2022 році Міжнародна організація праці визначила тему Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі – «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я». Проте війна в Україні розставила свої акценти в охороні праці, в яких слово «безпека» набуло нових значень.

В умовах війни тисячі підприємств, незважаючи на безпекові ризики, продовжують працювати. Їхня робота є основою економічної стабільності України і як ніколи важлива.

Проте праця під час воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних, ризиків. Україна несе великі втрати в цій війні і вони збільшуються також внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

В середньому щодня під час виконання трудових обов’язків у нашій країні гине три працівники. Половина з них – внаслідок бойових дій.

Основними подіями, що призвели до нещасних випадків, були бомбардування ворожою авіацією, ракетні обстріли та мінно-осколкові поранення.

Працівники Покровського закладу загальної середньої освіти долучилися до вшанування пам’яті працівників, які загинули на виробництві як в мирний час, так і під час війни.

Вшановуючи пам’ять загиблих на роботі, ми маємо пам’ятати одне – правила безпеки зазвичай є наслідком трагічних випадків на виробництві, а їх недотримання як міна, яка спрацьовує, але коли і кого вразить – доля випадку.

Шануймо загиблих, але й бережімо життя та здоров’я кожного, хто працює, адже жодна статистика не зможе передати почуття людини, яка втратила своє здоров’я, чи сім’ї, яка не дочекалась когось з близьких з роботи.

Пам’ятайте! Безпека не буває зайвою! Найвищою цінністю є людське життя!

Немає коментарів:

Дописати коментар